Voluntariatul – o calatorie de poveste

implementare-new-start

Incepand cu a doua jumatate a lunii mai 2015, a fost initiat cel de-al doilea obiectiv al proiectului „Eu, oltean de la tara, trebuie sa fiu educat!” si anume implementarea practica a conceptului New Start. Voluntarii romani pregatiti de expertii norvegieni au inceput sa viziteze familile selectate in prealabil de echipa proiectului. Conform metodelor de lucru, fiecare voluntar urma sa viziteze 2 familii. Pe baza intelegerii dintre voluntar si familie s-a stabilit un orar pe zile cand vor fi vizitate familiile, urmarindu-se sa fie respectat acest program. In fiecare saptamana cei 11 voluntari viziteaza cate una dintre familiile desemnate.

Datorita implicarii voluntarilor un numar destul de mare de familii au putut beneficia de noul program, 60 de copii din 21 de familii sunt implicati in activitatile specifice conceptului New Start .

In cadrul vizitelor, voluntarii initiaza mai multe activitati educationale si jocuri impreuna cu copiii si parintii sau reprezentatii legali ai acestora. Pentru a realiza aceste activitati voluntarii au primit mai multe materiale: culori, mingi, carti de povesti, carti de colorat, puzzle, carti tematice, enciclopedii.

Aceste “simple” intalniri dintre voluntari si familii au generat o multime de schimbari pentru ambele parti implicate. La inceputul proiectului, voluntarii au avut mai multe temeri legate de felul in care ii vor primi familiile si de asteptarile acestora dar si legate de propriul comportament. Pe parcursul activitatilor, voluntarii si-au depasit temerile initiale si acum se comporta in mod natural si asertiv cu famillile. Ei au declarat ca aceste activitati le-au adus multe bucurii si se simt mai impliniti sufleteste.
Si familiile beneficiare au fost neincrezatoare in privinta voluntarilor, multi credeau ca aceste persoane vor veni sa ii critice sau sa le impuna anumite lucruri dar cand au vazut cum se comporta voluntarii s-au deschis si mai mult in timpul vizitelor. Acum familiile asteapta cu emotie si nerabdare reintoarcerea voluntarului.
S-au creat relatii de prietenie, incredere si respect reciproc intre fiecare voluntar si adultii din familie, iar copiii percep voluntarul ca pe un prieten bun al familiei, un partener redutabil de joaca asteptand cu nerabdare ziua vizitei.

Mai multi voluntari participa constant la activitatile Fundatiei Adina Stiftelsen iar munca acestora este apreciata si recunoscuta in cadrul fundatiei. Unul dintre voluntarii care implementeaza activitatile specifice conceptului New Start a vorbit despre experienta lui in cadrul unui interviu aparut in articolul Se întîmplă în România in publicatia Dilema Veche.

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro.