Lansarea proiectului „Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat”

„Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!” 1 mai 2014 – 30 aprilie 2016

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România

Valoarea finanțării nerambursabile: 215.015,58 Euro

Proiectul a fost lansat în data de 19 iunie 2014 într-o ambianță deosebită și în prezența unui număr de 73 de persoane. În rândul participanților s-au numărat beneficiari ai proiectului, reprezentanți ai școlilor și primăriilor partenere, invitați speciali din cadrul instituțiilor locale (Consiliul Județean Dolj, Prefectura Dolj, Direcția Județeană de Protecție a Drepturilor Copilului, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Direcția Județeană de Sport, OIR- POSDRU, World Vision, Euro Protector, Baroul Dolj) precum și reprezentanți mass-media locală.
     În cadrul evenimentului, participanții au primit informații detaliate legate de obiectivele urmărite prin desfășurarea acestui proiect, a activităților propuse, a indicatorilor, precum și impactul estimat.
    Operatorii Programului în România sunt Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), în parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat (FP) și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi (CRCR).
    Parteneri principali sunt fundațiile Adina Stiftelsen România și Stiftelsen Kirkens Bymisjon din Bergen, Norvegia.
    Principalul obiectiv al proiectului „Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!” îl constituie prevenirea abandonului școlar prin desfășurarea unor activități de tip after-school și implementarea a două concepte noi pentru copiii din mediul rural din România (în localitățile Goiești și Fărcaș din județul Dolj), respectiv „Apen Barnehage” și „Home Start”.
     Conceptul „Apen Barnehage” (Grădinița deschisă) presupune desfășurarea de activități educaționale copii-părinți-educatori. În cadrul acestor activități se urmărește consolidarea relației copil-părinte care „se joacă” împreună într-un mediu sigur și informal, sub îndrumarea unui educator specializat . Părinții trebuie să recunoască importanța acestor activități informale asupra dezvoltării emoționale, sociale și educaționale a copilului și să participe activ.
     Conceptul Home Start este un serviciu complementar care presupune acordarea de suport familial și consiliere parentală. Acesta propune instruirea a zece voluntari pentru a oferi asistență părinților în ceea ce privește: rolul de părinte, rezolvarea unor probleme practice cauzate de faptul că au copii mici, nevoia unui timp de respiro și dacă este nevoie de sfaturi pentru comunicare/socializare.
     Acest proiect reprezintă o nouă provocare pentru reprezentanții Fundației Adina Stiftelsen, care vor trebui să planifice și să concretizeze activități în urma cărora va fi stabilită posibilitatea implementării celor două concepte pentru copiii din mediul rural românesc.
    „Acest eveniment marchează o nouă etapă în activitatea Fundației Adina Stiftelsen. Prin această finanțare, vom putea să creștem numărul de beneficiari ai activităților desfășurate de către fundație și să oferim unui număr mai mare de copii șansa la educație”, a declarat Luminita Dincă, manager al Fundației Adina Stiftelsen Craiova.
    Reprezentații instituțiilor locale au recunoscut importanța și impactul acestui proiect și și-au manifestat suportul pentru buna desfășurare a activităților propuse, cât pentru viitoare parteneriate.
    Dl. Gheorghe Barbarasa, secretar al Consiliului Județean Dolj a apreciat inițiativele fundației Adina Stiftelsen și i-a asigurat pe membrii săi de sprijinul CJ, lansând, totodată, și o invitație de participare la programele Direcției de Asistență Socială Dolj: “Este îmbucurător că încercați să dezvoltați astfel de activități spre beneficiul unor copii”.
    Împreună cu partenerii norvegieni, Fundația Adina Stiftelsen derulează mai multe programe cu scop educațional pentru copii din medii rurale, impactul acestora fiind recunoscut și de către beneficiari.
    Alexandru Godeanu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național “Ștefan Velovan” din Craiova, unul dintre beneficiarii programului after-school derulat de către fundație încă din 2008 în Goiești, a mărturisit ce a însemnat pentru el această fundație: “Fundația Adina Stiftelsen a fost pentru mine o a doua familie, un resort către noi orizonturi și noi înclinații. Esența ei este pregătirea tinerilor pentru mai departe și le sunt recunoscător membrilor fundației pentru tot ce am dobândit datorită lor în această perioadă. Este mare lucru sa fii om, acesta este unul dintre lucrurile pe care le-am învățat aici”.
    Mesajul evenimentului, asupra căruia fiecare ar trebui sa cugetăm, este subliniat de către Luminița Dincă, managerul fundației Adina Stiftelsen România: “Implicarea socială nu trebuie sa fie o alegere, este o responsabilitate a noastră, a tuturor”, Un indemn menit sa sensibilizeze și să ne responsabilizeze pe fiecare dintre noi pentru o implicare mai activă în problemele comunității.
    Evenimentul a fost unul de succes fiind promovat în media locală. (Craiova Forum, televiziunea Digi 24 Craiova – emisiunea „Voluntar de profesie”/23.06.2014 „Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!”).

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro.

DONEAZA SI TU!

DEVINO VOLUNTAR!